Hoe je het ook draait of keert, het blijft voor elk bedrijf een uitdaging om op een meer ecologische manier te werken. Vele maatregelen nemen we allemaal al, zoals sorteren. Maar we vinden dat een bedrijf met bijna 100 werknemers net iets meer moet doen dan de opgelegde maatregelen.

Daarom zijn we in 2019 begonnen om van elke beslissing die gemaakt wordt ook de ecologische voetafdruk te bekijken. Daar zijn heel wat veranderingen uit voort gevloeid, sommige heel klein, andere groter maar allemaal met een positieve impact op ons mileu en klimaat.

We sommen ze graag even voor u op, want ook hier zijn we dagelijks met bezig:

1. Onze afvalstromen zijn volledig gescheiden

Dat wil zeggen dat we enkele afvalcontainers meer hebben dan de gemiddelde Vlaming want we sorteren papier, plasticfolie, harde plastics, hol glas, loodhoudend glas, metaal, hout en restafval volledig apart.

Na het sorteren zorgt onze balenpers voor de verwerking van het meest volumineuze afvalmateriaal zoals karton en plasticfolie. 

 

2. We startten in 2019 onze eigen wasserij

Door dit proces zelf in handen te nemen vallen alle transporten weg die dagelijks gebeurden van en naar de wasserij. Anderzijds kunnen we zelf kiezen hoe alle nappage wordt ingepakt en vervoerd.

De plastic zakken waarin alle textiel vroeger bij de klant werd geleverd hebben we vervangen door herbruikbare bakken. Het linnen wordt beschermd tegen stof met FSC goedgekeurd, gerecycleerd papier.

Meer info

 

 

3. Geen bekers meer!

Veel water drinken is gezond, maar de (afval)hoop aan beker die het met zich meebrengt minder. Daarom kregen onze personeelsleden een herbruikbare fles. 

Bovendien worden alle drankdispensers binnenkort verwijderd en komt er een drinkwater systeem op het leidingwater.

 

 

4. ECOVER for the win

Onze 30 lopende meter aan vaatwasmachines werken alleen op Ecover afwas- en spoelmiddelen. Deze hebben een ecolabel en zijn ecologisch afbreekbaar.

 

 

5. Papier hier!

Facturen worden digitaal doorgestuurd. Loonbrieven worden digitaal verstuurd. En binnenkort worden ook de bestelbonnen digitaal bij de klant afgetekend d.mv. een tablet. Waar wel nog papier gedrukt wordt is het gerecycled papier met FSC label.

6. Bye bye Jack & Jones

Je hebt er misschien nog nooit op gelet, maar al onze vrachtwagens hebben een naam. Jack & Jones hebben we echter op pensioen gestuurd in 2019. Ze zijn vervangen door hun milieuvriendelijkere collega's Murphy en Gaston.

 

Heb je nog tips voor ons? Laat het ons dan zeker weten want enkel samen kunnen we het verschil maken!